GVGP-2

GASILSKO VOZILO ZA GOZDNE POŽARE

Voda
1500
Penilo
50
Skupna dolžina cevi
450

Karoserija: vozilo TAM 110 T7, izdelano leta 1987, je po tipizaciji GZS opredeljeno kot gasilsko vozilo za gozdne požare-večje. Vozilo ima pogon na vsa štiri kolesa, ima ločeno zaporo diferenciala spredaj, zadaj ali oboje hkrati. Karoserija je bila v celoti obnovljena leta 2008, istega leta pa je bila nanjo sploh prvič montirana gasilska nadgradnja. Pred tem je vozilo služilo za namene prevoza zdravniške službe v Slovenski vojski. Poleg obnove so bili na vozilo vgrajeni tudi močnejši xenon žarometi.


Nadgradnja: nadgradnjo je leta 2008 izdelalo takratno štajersko podjetje Varkar. Sama nadgradnja ima 3 glavne bokse in vgrajen rezervoar s prostornino 1500 litrov, namenjen prevozu vode. Dodatno ima vgrajen ločeni 50 literski rezervoar za penilo. Na zadnji strani ima vozilo dva navijaka z vsak po 200 metri cevi za gašenje gozdnih požarov. Navijak s 50 metri cevi namenjen za izvedbo hitrega napada je nameščen v desnem boksu vozila.

Od pomembnejše opreme ima vozilo: delovne žaromete na vse 4 strani, agregat, hidravlično potopno črpalko.


Namen: vozilo je, kot že samo ime pove, prvotno namenjeno gašenju goznih in travniških požarov oziroma na splošno požarov v naravi, poleg tega pa se uporablja tudi za gašenje požarov v urbanih okoljih. Z ustrezno opremo je primerno tudi za posredovanja in reševanja ob poplavah in tehničnih intervencijah.