Mesec požarne varnosti 2016

Posted on Posted in Obvestila

Mesec požarne varnosti 2016

Spet smo v mesecu, ki je v gasilstvu poznan kot mesec požarne varnosti – oktober. Običajno se v tem mesecu dogaja velikost stvari, od operativnih vaj in preventivnih ukrepov, do tradicionalnih predstavitev gasilstva mladim. Vsako leto Gasilska zveza Slovenije določi tematiko meseca požarne varnosti, na podlagi katerega se potem oblikuje program in na katerem temelji večina dejavnosti gasilstva v tem mesecu.

Letos so dejavnosti na področju preventive namenjene ozaveščanju ljudi o splošni požarni varnosti v gospodinjstvih in problematiki ogljikovega monoksida, pod geslom “DELUJMO PREVENTIVNO”.

Oktober je mesec, v katerem se začnejo pojavljati krajša ali daljša obdobja hladnega vremena, ki običajno pomenijo tudi začetek kurilne sezone. S pričetkom kurilne sezone pa se močno povečajo tudi nevarnosti povezane z ogljikovim monoksidom, ki nastane kot posledica nepopolnega izgorevanja ogljika in spojin, ki vsebujejo ogljik. Ogljikov monoksid s kemijsko formulo CO je plin brez barve, vonja in okusa, kar enostavno pomeni, da ga s človeškimi čutili ne moremo videti, okusiti ali vonjati. V običajnih pogojih je redkejši od zraka, zato se v prostorih posledično zbira pri stropu.

Ogljikov monoksid nastaja:

  • med nepopolnim zgorevanjem s plamenom in tudi v procesu tlenja
  • v procesu počasne oksidacije
  • med delovanjem motorjev z notranjim izgorevanjem

Simptomi, ki jih lahko na človeku povzroči določena koncentracija CO v zraku

Vpliv CO

Da se zavarujemo pred morebitno zastrupitvijo z ogljikovim monoksidom, je potrebno pred uporabo katerekoli naprave, ki bi lahko povišala koncentracijo CO v zraku, prebrati navodila za uporabo, kjer proizvajalec predpiše kje in kako se naprava sme uporabljati, da je njena uporaba varna. Preventivno lahko v prostor namestimo javljalnike ogljikovega oksida. Javljalniki naj se namestijo čim bližje višini glave oseb, ki bivajo v prostoru. Tako naj se v spalnicah ali otroških sobah javljalnike ogljikovega oksida namesti v višino glave na steno poleg postelje.

Na spodnji povezavi lahko najdete gradivo v katerem je predstavljen pravilnik, ki med drugim določa, da se mora v prostore s kurilnimi napravami, odvisnimi od zraka v prostoru, namestiti CO senzorje najpozneje do 1. januarja 2017. Za potrebe izpolnjevanja zahtev omenjenega pravilnika so v gradivu predstavljeni tudi ustrezni javljalniki in njihovo pravilno nameščanje.

Pravilnik o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav glede javljalnikov CO

Kje je prisoten CO v bivalnem okolju? Kateri javljalnik CO je ustrezen? Kam namestiti javljalnik CO?

“DELUJMO PREVENTIVNO!”

Več na: http://www.gasilec.net/preventiva/mesec-pozarne-varnosti