Nevarnosti praznične okrasitve

Posted on Posted in Obvestila

Nevarnosti praznične okrasitve

Prihaja čas božično-novoletnih praznikov, ki so že od nekdaj neločljivo povezani z okrasitvijo domov, stanovanj in hiš ter poskrbijo za prijetno praznično vzdušje. Običajno se okraševanje začne in konča pri božičnem drevescu, ki ga okrasimo z najrazličnejšimi okraski in lučkami, poleg pa prižgemo še kakšno svečko. Vsi omenjeni elementi predstavljajo potencialni vir vžiga ali lahko gorljivo snov, ki v kombinaciji lahko privedeta do neljubih dogodkov in uničenih praznikov.

 

Število prazničnih lučk na testu
196
Odstotek neposredno nevarnih lučk
30
Odstotek varnostno pomanjkljivih lučk
40

Najnevarnejši vir vžiga, poleg odprtega ognja (sveč in kamina), predstavljajo praznične lučke. Običajno kupujemo tiste cenejše, cena pa običajno odraža tudi kvaliteto izdelka; cenejši kot je, slabša je kvaliteta. Med leti 2007 in 2009 je 5 članic EU (med njimi tudi Slovenija) testiralo in preverjalo kakovost in varnost 196 prazničnih lučk. 30 odstotkov vseh je bilo neposredno nevarnih, pri 40 odstotkih pa so bile ugotovljene pomanjkljivosti, ki ogrožajo varnost. Najpogostejši resni napaki sta bili pomanjkljiva izolacija in neprimerno pritrjeni kabli, skoraj četrtina vseh lučk pa je imela pretanke žice glede na jakost električnega toka, ki potuje po njih, kar predstavlja nevarnost pregretja in stopitve ter vžiga izolacije. Posledice so vidne v spodnjem posnetku.


 


Ob nakupu in uporabi prazničnih lučk smo zato vedno pozorni, da so le-te narejene po ustreznem standardu in imajo oznako skladnosti CE, ob namestitvi pa upoštevamo navodila proizvajalca. Preverimo tudi, ali imajo oznako IP44, kar pomeni, da so tudi za zunanjo uporabo. Lučke vedno kupimo pri preverjenih trgovcih.

 

Priporočamo, da poleg uporabe ustreznih lučk upoštevate tudi spodnje nasvete.

Ob postavitvi smreke:

- pri postavitvi naravne smreke vedno preverimo, da je le-ta sveža in jo po potrebi vsakodnevno zalivamo (iglice morajo biti zelene in se ne lomijo, deblo pa lepljivo)

- ob uporabi umetne smreke vedno izberemo tisto, ki je narejena iz težko gorljivih snovi

- smreko postavimo tako, da je odmaknjena od možnih virov vžiga (elektronskih naprav, štedilnikov)

Ob uporabi sveč pazimo: 

- da nikoli ne gorijo brez nadzor

- da jih postavimo na ustrezno podlago, ki je trdna, ravna in nevnetljiva

- da jih ne postavljamo v bližino lahko vnetljivih oziroma gorljivih snovi (smreka, zavese, papir)

- sveč na smrekah NE prižigamo

 

Naj bo božično-novoletna okrasitev lepa in VARNA!