Operativni vikend 2017

Posted on Posted in Intervencije

Vaja Plešivica 2017

V petek, 20.10.2017, je potekala društvena vaja v okviru oktobra, meseca požarne varnosti. Letos je potekala na Plešivici, ki je hkrati najvišje ležeči in najbolj oddaljen kraj, ki ga naš požarni sektor pokriva.

Letošnja vaja je zajemala tri delovne točke:

  • požar gospodarskega poslopja,
  • požar v naravi in
  • delovno nesrečo

Scenarij je bil, da je med peko kostanja zaradi vetra prišlo do požara travnika, ki je zajel tudi bližnji gospodarski objekt. Zaradi opazovanja dogajanja je eno vozilo zdrsnilo s ceste. Proženje operativne enote preko sistemov tihega alarmiranja (pozivnikov) je bil ob 17:15, ob 17:25 je enota izvozila z dvemi vozili in devetimi gasilci ter prispela na kraj dogajanja ob 17:35. Delo je bilo razdeljeno na tri skupine. Prva je poskrbela za izvedbo notranjega napada in s tem posegom iz objekta rešila ujeto osebo. Druga skupina je s trodelnim napadom izvajala aktivno gašenje požara, tretja ekipa pa je izvedla hitro stabilizacijo vozila in iz njega izvlekla ponesrečenca. Zaključek vaje ob 18:35.


Vaja OGP Žužemberk

V soboto, 21.10.2017, smo sodelovali na letni vaji OGP Žužemberk, ki je letos potekala pod vodstvom/organizacijo PGD Ajdovec. Na vajo smo ob 14:55 izvozili z dvemi vozili in devetimi gasilci. Vaja je potekala v treh dejanjih:

  • požar mizarske delavnice,
  • delovna nesreča in
  • travniški požar

Del naše enote je skupaj s kolegi PGD Hinje in PGD Križi poskrbel za postavitev cca. 360m dolgega napajalnega voda, ki bi v primeru večjega požara oskrboval požarišče z požarno vodo. Skupina dveh gasilcev pa je skupaj z gasilcema PGD Ajdovec in PGD Dvor izvedla gašenje travniškega požara. Na vaji je skupaj sodelovalo šest društev z 11 vozili in 55 gasilci ter ekipa civilne zaščite. Ob tej priložnosti gre pohvala PGD Ajdovec za dobro organizacijo in vodenje. Enota PGD Šmihel se je v garažo vrnila ob 17:45.