Skozi čas

1928 - 1942

Zbor gospodarjev v župnišču; ustanovitev društva - april 1928

Aprila 1928 so se gospodarji zbrali v župnišču in ustanovili društvo. Ustanovni člani so še isto popoldne korakali po Šmihelu, saj se je bilo potrebno uriti in ujeti v koraku. Poveljnik je bil Dominik Lavrič. Ob koncu maja je imelo društvo 20 članov, konec leta že 60.

 


Nakup in blagoslov nove gasilske motorne brizgalne Rosenbauer in prva veselica - september 1929

Za uspešno in hitro gašenje so potrebovali tudi motorno brizgalno. Na ljubljanskem sejmu so si ogledovali motorno brizgalno Rosenbauer, ki so jo kasneje tudi kupili. Imeli so veliko slovesnost, kjer jo je na nedeljo, 1. septembra 1929, župnik Alojzij Zupanc blagoslovil. Zbralo se je veliko domačinov in tudi gasilcev ostalih okoliških društev, ki so se kasneje zabavali na prvi veselici društva.


Blagoslov novih gasilskih prostorov - september 1931

Gasilci so kmalu ugotovili, da potrebujejo novo shrambo za gasilsko orodje, zato so soglasno sklenili, da jo bodo postavili na vaški zemlji v Šmihelu. Za delo so poprijeli vsi vaščani. Slovesno otvoritev so zabeležili 6. septembra 1931, in sicer s selitvijo motorne brizgalne iz župnišča. Na ta dan so se člani prvič fotografirali.prvaslika


Prvi ognjeni krst motorne brizgalne

Proti večeru se je zaslišal cerkveni zvon iz Brezovega Dola. Gasilci so s konjsko vprego in motorno brizgalno hiteli proti požaru. Ko so prispeli je bilo v ognju že nekaj poslopij. Skupaj z gasilci Ambrusa, Korinja in Zagradca so uspešno pogasili požar. To je bil velik dan tudi za ostala društva. Ko so videli šmihelsko motorno brizgalno so sklenili, da bodo takratne ročne brizgalke vsi zamenjali za motorne.

motorka


Nakup in blagoslov praporja - junij 1939

Značilno za vsako gasilsko društvo je bilo, da imajo prapor. Ker ga v Šmihelu še niso imeli, so ga leta 1939 naročili in 11. junija istega leta blagoslovili. Plačali so ga botri, ki so dajali po 200 dinarjev za žebljičke z njihovimi imeni. Ker se je začela vojna in sveti Florjan spada v cerkev, so ga spravili na varno med mašne plašče. Na dan so ga postavili šele leta 1969, kot zgodovinska znamenitost.


Nakup gasilskega voza

Sklenili so pogodbo za nakup voza, ki je bil v lasti gasilcev.


Vojna in onesposobljena motorka - 1942

Leta 1942 je bila motorna brizgalna popolnoma onesposobljena, saj so vojaki iz nje oropali vse kable in odvili vse, kar je bilo mogoče. Prenesena je bila v cerkev pod zvonik, kjer je čakala boljše čase. Po vojni se je med nemškimi vojaki pojavil elektrotehnik, ki se je ponudil, da jo popravi. Tako je ponovno delovala kot nekoč.

 

Po vojni - 1969

Zastoj v gasilskem navdušenju - po vojni

Težki časi gospodarske krize, vojna in čas po vojni so se odsevali tudi v gasilskem delovanju. Smrt takratnega poveljnika je še bolj prizadela šmihelske gasilce. V vojni je ostalo 84 fantov in mož. Podmladka ni bilo, niti ljudi, ki bi z njimi delali. Po vojni so izgubili tudi strokoven kader, saj je župnik Zupanc oddal blagajniške knjige, ki jih je vodil od ustanovitve. Ponovno so izgubili motorno brizgalno, saj jo je neki gasilec, brez dovoljenja posodil. Ker ob uporabi ni bilo prisotnega nobenega gasilca, ki bi znal z njo upravljati, je pregorela. Kljub prizadevanju, je ni nihče znal popraviti.


Nov gasilski dom, gasilski avto, motorna brizgalna, oprema in prapor - 1959

V Šmihel je leta 1959 prišel gozdar Jože, ki se ni želel predati vaški vseenosti. S svojim znanjem je začel skrbeti za ljudi, kraj in njihov napredek. Postal je poveljnik gasilskega društva. Skupaj s Feliksom Košakom sta se lotila prenove celotnega gasilstva.

Začeli so z gradnjo novega gasilskega doma. Poleg novega stolpa so v pritličju uredili še garažo in prostor za gasilske obleke ter opremo. Nad obema prostoroma je bila velika dvorana za sestanke in prireditve.

Začeli so razmišljati o novi motorni brizgalni, ki so jo s pomočjo Krajevne skupnosti Žužemberk, rojakov v Ameriki in gospoda Globokarja (ustanovnega člana društva) tudi kupili.

Nabavili so nove delovne in paradne obleke, sireno in nov gasilski prapor.

Temeljito prenovo gasilstva so zaključili z nakupom gasilskega avta, ki so ga poleg potrebe za gašenje uporabljali še za druge prevoze (na primer prevoz ljudi k zdravniku).


Otvoritev gasilskega doma, vaja z novo motorko in praznovanje 40-letnice društva - julij 1969

Vsi živeči ustanovnih člani so dobili priznanje, ki jim ga je podelila Občinska gasilska zveza Novo mesto.

1969 - danes

Pomembni dogodki od leta 1974 dalje

Gasilsko društvo je svoje prostore nekaj časa oddajalo Kmetijski zadrugi Žužemberk, ki je imela v prostorih manjšo trgovino in bife.

Kmalu se je pojavila potreba po večjih prostorih, zato so pričeli z urejanjem gradbene dokumentacije za dozidavo tedanjega gasilskega doma.

Vsako leto so pripravljali veselico z bogatim srečelovom, ki je v gasilsko blagajno prineslo kar nekaj denarja.


Tekmovanje članov in nov avto - okoli 1978

Takratni poveljnik Globokar je zbral ekipo mladih fantov, ki so se začeli pripravljati na gasilsko tekmovanje. Z leti so pridobivali izkušnje in pogum. Med sabo so se izpopolnjevali, zato so bili rezultati vsako leto boljši.

Pričeli so tudi z zbiranjem sredstev za nov gasilski avto, saj sta ni bil več varen. Ob praznovanju 50-letnice društva so prevzeli nov gasilski avto IMV 1600.


Prva ženska desetina - 1984

Poleg moške desetine so želeli k sodelovanju povabiti tudi ženske. Tudi njih je zbral in vodil poveljnik Globokar.


Prvo tekmovanje mladih šmihelskih gasilcev - oktober 1990

Prvega  tekmovanja so se mladi udeležili v Bršljinu. Niso imeli tekmovalne opreme, zato so se jo sposodili od drugih mladih gasilcev. Ekipa A je takrat dobila prvi pokal, saj so se uvrstili na tretje mesto.


Tekmovanje mladih šmihelskih gasilcev v Dolenjskih toplicah - maj 1991

V Dolenjskih toplicah so nastopile tri ekipe. Mladinci so tekmovali prvič. Vaje so bile ponovno za vse nove, zato so za njih potrebovali veliko časa. Na tekmovanju so pionirke postale občinske prvakinje. Morale bi se udeležiti državnega prvenstva, vendar je zaradi vojne v Sloveniji odpadlo.


Novo vozilo Lada Niva - 1993

Ob praznovanju 65-letnice društva so kupili nov avto Lada Nivo in prikolico za prevoz orodja in motorne brizgalne.

dom_1998


Udeležba pionirjev na državnem prvenstvu mladih gasilcev v Hrastniku - junij 1996

Med 64 ekipami so mladi na državnem prvenstvu dosegli 19. mesto in dobili srebrno značko. Bili so druga najbolj uspešna ekipa novomeške regije.

hrastnik


Novo vozilo Renault (GV-1) - 1998


Praznovanje 80-letnice društva - 2008

Ob praznovanju 80-letnice društva so gasilci razvili nov prapor in na gasilski veselici blagoslovili novo motorno brizgalno Tohatsu.


Novo vozilo TAM (GVGP-2) - 2014

Društvo danes