Vaja OGP Žužemberk

Posted on Posted in Intervencije

Vaja OGP Žužemberk

V soboto, 29.10.2016, je potekala sektorska vaja okrajnega gasilskega poveljstva Žužemberk. Za organizacijo je letos poskrbelo prostovoljno gasilsko društvo Hinje. Vaja je tako potekala v kraju Hinje, pri gostilni Krnc, na treh delovnih točkah:

  • reševanje utopljenca,
  • reševanje ponesrečencev iz višin in
  • prometna nesreča.

Namen vaje je bil predvsem preizkus delovanja gasilcev in opreme v primeru reševanja iz vode in višine, ter sodelovanje društev v primeru prometne nesreče. Poleg 7 prostovoljnih gasilskih društev OGP Žužemberk, so pri vajah sodelovali člani ekipe prvih posredovalcev CZ občine Žužemberk, ki so ponesrečencem nudili prvo pomoč. Vaje sta se udeležila tudi dva gasilca GRC Novo mesto, ki sta z vozilom (avtolestev) sodelovala pri reševanju ponesrečencev iz višin.

Na vaji je sodelovalo 50 gasilcev s 14 vozili, od tega dva gasilca in vozilo tudi iz GRC Novo mesto, 5 članov civilne zaščite in predstavnik policijske postaje Dolenjske Toplice. Vajo so si ogledali in sodelovali kot markerji tudi pripravniki OGP Žužemberk, ki letos opravljajo nadaljevalni tečaj za gasilca.

Vaja je bila demonstrativne narave, saj so si vse tri vaje ogledali učenci OŠ Prevole, župan občine Žužemberk g. Franc Škufca, vodja novomeške izpostave Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje g. Klemen Gorše in gosti iz Republike Srbije.

Sončno dopoldne se je zaključilo s še eno uspešno zaključeno vajo OGP Žužemberk, kjer smo ponovno preverili svoje zmožnosti in medsebojno sodelovanje. PGD Šmihel se zahvaljuje PGD Hinje za organizacijo in pogostitev po vaji.